Automobilen

At the start of the 60's cars still had soul and personality. You could determine what brand of car that came by sight of course, but even by the sound of the engine. This is of course because not everybody had a car, but the engines had sound. That sound was different from car brand to car brand. It could even be differences within same brand, regarding the drivers driving style. "Any repair" could be done with chewing gum, patches and wire.

Du kan si at de beste bilene, og de virkelige "automobilene", var de fra 50-tallet. Det vil jeg ikke argumentere mot. Men uansett, det er utenfor hva disse sidene skal beskrive. "Case closed", diskuter det med naboen!

Siden er under utvikling.

60-tallets skjønnheter's

Automobile

1960 Cadillac Coupe de Ville. Jeg starter med en stor en, og Cadillac er så vidt jeg kan se et naturlig valg. Selvfølgelig kunne jeg starte med Buick, Oldsmobile, Chevy, noen modeller fra Ford, men - som sagt - det naturlige valget endte på Cadillac. Den er også nevnt i norsk folkemusikk "Det Står en friar uti garden ..." ... mor lilla - hau-hau ...

Automobile

Så, er Eldorado skjønnheten av Cadillac-ene? Eller er det en Chewy, eller en Oldsmobile som gjør at du åpner øynene litt mer? Og vil noen være gale nok til å begynne å lage slike skjønnheter igjen noen gang? Med hale vinger som dette?
Sannsynligvis ikke, men dette kan likevel være en "våt drøm" for noen av oss "oldies" og ikke la noen ta denne drømmen fra oss.
På den tiden spilte det ingen noen rolle at bilen brukte en miljøkvote eler fem per mil. Ingen snakket om CO2 da. Og ærlig talt så visste ikke noen noe om det heller? Og hadde noen visst så ville neppe noen brydd seg?

I 1950 og 1960 var Detroit viktig for vekst og innovasjon i USA og byen ble ansett som et uttrykk for den amerikanske bilindustrien (så vel som en viktig kilde til populærmusikk, noe som gjenspeiles i byens to kallenavn: Motor City og Motown). På 70-tallet og 80-tallet ble det problematisk med oljeprissjokk i 1973 og 1979, samt japansk importbiler som gradvis tok over store markedsandeler.

Billigere biler for alle

Automobile

Og hva med Volkswagen - i betydningen bobla - den opprinnelige bille?
Billige biler som "Folkevogn-bobla" og Fiat 500 gjorde bilen til "alle-manns eie" i den industrialiserte verden. Dette hadde store konsekvenser for folks mobilitet og forandret livet i byene betydelig. Istedenfor at arbeiderne måtte flytte til og bo i nærheten av fabrikker og kontorer, ble det nå slik at bedriftene ble lagt der det var hensiktsmessig for bedriften, og folk flyttet inn i de nye drabantbyene. Andre "små biler" fra 1960 var Ford Taunus, Renault Dauphine, Wartburg, Skoda og DKW for å nevne noen. Andre bilmerker du kan finne andre steder.

British Leyland

Automobile

Jaguar MK10, og som ble introdusert oktober 1961, kan være et symbol på British Leyland her.

Leyland Motors var en britisk produsent av biler og traktorer, som mellom 1950 og 1960 vokste og tok over flere britiske bilprodusenter som BMC, Triumph og Rover. I 1968 fusjonerte Leyland Motor Corporation Limited sammen med British Motor Holdings (BMH) og dannet British Leyland (BL).
Andre bilmerker av British Leyland er MG, Austin, Morris og Wolseley. Til tross for populære bilmerker som Jaguar, Rover og Land Rover, og den bestselgende «Mini», hadde British Leyland en problemfylt historie.
Del en historie

Har du en historie, bilder eller lignende fra perioden 1960-1999 som passer med innholdet på disse sidene? Bruk gjerne koblingen under.

ADVARSEL:

Dette WEB-området inneholder en blanding av fakta og dårlig humor. Om du ikke så dette ved første blikk - gå tilbake til start ved å klikke her: