Gamle griser av ymse slag

Så sitter jeg her
og titter på kvinner og klær
men ingen fatter at jeg
ser på dem hver for seg

Det er forskjell på en «gammel gris» og en «fin gammel gris».

Jeg tar for gitt at du vet at brun, blå eller lys grå dress til et selskap ikke er riktig når innbydelsen sier mørk dress. Jo finere selskap, desto mørkere dress. Tradisjonelt skal man bruke svarte sko etter klokken seks, og skoene kan være glatte eller ha et diskret mønster. Sokkene skal stå til dressens farge. Skjorten skal alltid være hvit. Kulørte og mønstrete skjorter er hverdagsplagg, selv om det i noen grad aksepteres til mørk dress i selskapslivet. I begravelser stiller vi selvsagt med sort slips. Når en slektning eller svært god venn ligger i «boksen» kan vi ha hvitt slips.

Nei, denne basiskunnskapen er ikke nok! Det kreves ekstreme konversasjonsferdigheter, prikkfritt riksmål, en velslepen kjennskap til skikk og bruk og uovertreffelige tilpasningsevner.

For å konkludere, først som sist: Det er ingen av oss seks som omtales her som kvalifiserer til å omtales som «en fin gammel gris».
Kjell er så vidt jeg kan bedømme den som er nærmest, men allikevel oseaner fra å kunne smykke seg med denne betegnelsen.

Hvilken «binge» man hører til i vil kanskje komme fram etter hvert som denne ordsamlingen synker inn, og kanskje sluttkonklusjonen blir noe annerledes enn du har forestilt deg. Du får bare holde resultatet for deg selv. Det er neppe noen som er interessert i det heller da, så er det sagt.

Det er for sent å gjøre noe med det nå. Her har alt gått galt for oss, og det har feilet i arv, miljø, ytre, indre, øvre og nedre påvirkning, og eventuelt også i trosretninger som kunne ha påvirket.

Kan vi da falle inn i en annen kategori? – Det umiddelbare svaret synes å være: «Nei».

Men har da ingen av oss noen «statusgivende plass i bingen»? Hvilken kategori hører vi til i?
– Nei, jeg tror ikke vi skal påberope oss noen «statusgivende betegnelse». Etter alle solemerker, månelyse faser og vindretninger må vi regnes som kasteløse. Altså utenom kategori.

Nå, vi blir vel luktende gamle griser etter hvert, men det går vel ut på det samme.

Alderen vår avsløres økende av søtlig lukt, og det skyldes at når testosteronnivået i kroppen synker, avtar også den karakteristiske og maskuline «musklukten» i huden. I stedet får huden en mer søtaktig lukt, påvirket av østrogenhormoner. Jo eldre vi blir, desto søtere lukt. Denne prosessen er allerede i full gang og har holdt på fra 40-årsalderen.
Ja, nå går det sakte, men sikkert, nedover både med mannshormoner, fysikk og ellers det meste.

Aldringsprosessen hos menn er slik at testosteronnivået minker, mens de kvinnelige hormonene øker. Hos kvinner er det motsatt. Dette forklarer hvorfor gamle menn får hengepupper, mens gamle damer får skjeggvekst.

Kroppslukten vår kan også avhenge av kroppshygiene og kleshygiene, munnhygiene og eventuelt inkontinens. Så får du bare tenke over om dette kan være med på å sette prikken over i’en i din tilværelse som grinete gammel gubbe.

Et annet problem du sannsynligvis vil oppleve er aldersvorter, eller gammelmannsvorter som det også kalles. Det medisinske navnet er «seborroiska keratoser» (SK) – og er en ganske vanlig, og helt ufarlig hudforandring som kan dukke opp i 40-50-årene.

Det er ikke uvanlig at aldersvorter gjør at man bekymrer seg for hudkreft. Ingen grunn til bekymring. Aldersvorter er harmløse, og kan aldri utvikle seg til hudkreft. Bare pass på at du får undersøkt dem av en lege. De er lette å diagnostisere og har en ujevn og noe skorpelignende overflate. Dette må du bare holde munn om, og bruke for det det er verdt.

Om du vil ta «SK’ene dine bort så er behandling av aldersvorter noe som bare gjøres av kosmetiske eller estetiske årsaker. Du må dermed regne med å betale denne moroa av egen lomme.

Ja, ja. «En luktende gammel gris» eller «en illeluktende gammel gris». Du får bare velge. Dette kan du venne deg til, men kan omgivelsene dine?
Del en historie

Har du en historie, bilder eller lignende fra perioden 1960-1999 som passer med innholdet på disse sidene? Bruk gjerne koblingen under.

ADVARSEL:

Dette WEB-området inneholder en blanding av fakta og dårlig humor. Om du ikke så dette ved første blikk - gå tilbake til start ved å klikke her: