Jule-ølet kommer - årlige gutteturer

Denne lille og ekskluderende samling av tidligere gutter, nå mer menn i gryende aldring, møtes årlig. Vi spiser, drikker og juger, og foretar oss seriøst meningsløse aktiviteter. Eller, egentlig er det nettopp det vi ikke gjør. Fremtidige problemstillinger som nærmer seg dagsorden antas å være: Masse, konsistens, vanntrykk, prisen på bananer, Viagra, problemer hos legen… Hvis nå ikke genforskningen setter en stopper for disse diskusjonene da.
Gruppen har en stilltiende og ærbar plikt til taushet om hva som diskuteres og vedtas. Om det foregår noe som virkelig burde unndras offentligheten forblir det i gruppen. Dette høres mye viktigere ut enn at «vi har det veldig hyggelig. Husker ingen ting». Våre ritualer og seremonier utføres kun der gruppen er samlet i lukket selskap.

Tidspunktet for disse årlige samlingene har variert gjennom årene. Det startet en fredag, sånn omtrent i 1978, da øl-bilene endelig hadde fått teksten «Nå er det jul igjen» på baklemmen på lasteplanet. Juleølet var kommet til butikker og restauranter. Lasse og Roger ble i en telefonsamtale enige om å møtes i byen og spise lunsj, og smake på årets juleøl. Siden dette skjedde i arbeidstiden falt det naturlige valget på «Cordial». En bule i nærheten av Ankertorget hvor vi neppe kom til å møte noen kolleger – eller andre kjente for den saks skyld. Når arbeidstiden var over gikk ferden videre til neste bule, Schous-hallen nederst i Markveien og Thorvald Meyersgate. Altså på Schous-plass. Kvelden ble sen. Jeg hadde automatisk ut-stempling klokke fire, mens Lasse fikk noen timer overtid fordi vi kunne stemple ham ut i det vi passerte hans arbeidsplass på veien over Lilletorget på Grønland.
Sannsynligvis ble dette en strabasiøs ettermiddag og kveld, men en suksess som absolutt måtte gjentas. Året etter startet juleølsesongen på «Den Runde Tønne» i Pløens gate. Tradisjonen var et faktum. Mange har vært innom denne årvisse samlingen, men det er, som nevnt, bare personene i denne boken som har vært med «på hele ferden». Riktig nok har tidspunktet etter hvert forskjøvet seg til månedsskiftet februar-mars, og nå skyves det kanskje litt tilbake i februar igjen. Men det har blitt mye øl, etter hvert mye vin og brennevin også, og en hard kjerne på seks holder fortsatt stand.

Etter å ha frekventert noen av Oslos buler, hatt noen turer med danskebåten «Holger Danske» - en skikkelig balje, «Holder Kanskje» – vært innom Stena Line og hoteller i ulike byer og steder på Sør- og Østlandet, jeg nevner i fleng: Hamar, Tønsberg, Skien, Porsgrunn, Larvik, Sandefjord, hytta til Lasse ved Fredrikstad, Vrådal og Øyfjell har vi endt opp på hytta til Nils på Grønhovd mellom Nesbyen og Tunhovd. Vi var der for ellevte gang i 2015.

Forskjellen fra de første samlingene er at det har blitt mer prat, mer mat, stabilt alkoholinntak og tidligere kvelden. De som vil vise hvor spreke de er går på ski og de som ikke har behov for det, lar være.

Uansett, så holder vi oss mentalt unge. Særlig i eget hode. Og når vi har ekstra overskudd, sola står opp i vest og sola står opp i vest tar vi gjerne i litt ekstra for å holde oss litt mentalt i andres hoder også. Dette vil sannsynligvis neppe bli spesielt belyst i en senere bok. Vi får være glade for at vi holder oss mentalt unge i eget hode. Hva andre gjør tenker vi ikke så mye på.
Del en historie

Har du en historie, bilder eller lignende fra perioden 1960-1999 som passer med innholdet på disse sidene? Bruk gjerne koblingen under.

ADVARSEL:

Dette WEB-området inneholder en blanding av fakta og dårlig humor. Om du ikke så dette ved første blikk - gå tilbake til start ved å klikke her: