Innledning med tolkning og forklaring

Hvor man slutter å være en mann i sin mørkeste middelalder og går over til å være en grinete gammel gubbe skal jeg ikke ha sagt noe bastant om. Et tegn kan være at man begynner å lyve på alderen. Om du ikke allerede gjør det så begynn med det umiddelbart. Om noen spør så svar gjerne med å legge på en åtte ti år. Dette har absolutt sine fordeler. Ethvert frittgående menneske forstår at det er mye hyggeligere å høre at det viskes; «tenk å være så sprek i den alderen» framfor «han kan da ikke være særlig frisk så gammel som han ser ut».

Alle vet at middelalderen var mørk og full av tungsinn. Denne fasen var ille, nå skal det bare bli verre. Nei, ikke for deg. Nå er det omgivelsene som skal lide! Les bare ufortrødent videre for gode tips og triks til dette formålet.

Et tydelig tegn er at man i større grad enn tidligere pådyttes unge og entusiastiske mennesker som har mer å skryte av på sosiale medier og omtaler facebook, twitter, hasjtagger og slikt med større selvfølgelighet enn en selv evner å tenke på sine snødype vinterdepresjoner. Nei, man skal pokker ikke lete lenge for å finne noe å irritere seg over!

Kanskje du ser gammel ut, men å lyve på alderen skaper forvirring og usikkerhet i omgivelsene. Hva omgivelsene mener om helse, vitalitet eller utseende betyr selvsagt ingenting for deg. Du har nok med deg og skal kun ivareta deg selv og dine interesser.

Ja, ja, ja. Verden har blitt full av drittunger som forsøker å briljere med alskens moderne og meningsløs kunnskap. Du har opplevd mordet på Kennedy, en eller annen krig, fjernsyn uten reklame, -og ikke minst, du kan både den lille og store multiplikasjonstabellen, Syv ganger åtte?? (Femtiseks, selvsagt), og vet når du skal si da eller når. «Forskjell på SJ- og KJ-lyden kan du også, (skinnkjegg!) ikke sant. Dagens ungdom kan ikke engang prate verken rent eller dannet (Og du vet selvsagt at verken kan staves både med og uten h). Du husker godt den gangen en respektabel platesamling veide omkring tjuefem kilo (i dag er dette maksimalt tillatt manuelt løft innen bygg og industri) eller helst godt over. Her er det bare fantasien som begrenser hvor mye du kan rakke ned på alle som er mer enn tjue år yngre enn deg. Umodne er de! Uansett!!

Man kan ergre seg over at selv politikerne tvitrer, kvitrer og ytrer seg på internettet i større tempo enn trekkfugler som sitter på ledningene i de siste forberedelsene til den årlige sydenturen. Burde de ikke være på jobb? (altså politikerne) Har noen en gang sett en full stortingssal?? Og trekkfuglene, hvorfor sitter de fortsatt på ledningene og fryser på beina?

Også her er mulighetene ubegrenset. Politikere gjør stort sett en elendig jobb og det eneste de fortjener er nidord og sure oppstøt. Still alle samferdselsministre fra nitten seksti fram til i dag for riksrett! Denne er enkel å argumentere. Rams opp riksveier, europaveier, innfartsveier og utfartsveier. Ja, og gjerne de frie luftveier i samme slengen. Lukk ørene, hvis du ikke allerede er tunghørt, og gyv på. Du behøver bare å kaste et blikk på en avisforside for å finne en politiker som fortjener å refses. Og trekkfuglene. La dem bare få unngjelde. Enten du har fuglebrett eller ikke.

Tvitrer gjør de, og kaster ut penger til det ene meningsløse prosjektet etter det andre. Men bygge landet? Nei, det har de sluttet med for lengst. Får noen en ide om å bygge noe så skal det utredes opp, ned, bort og bort. Enhver TV-debatt holder seg til tema i bortimot tre minutter. De neste tre minuttene går med på å fordele skyld før man i en glidende flukt, fra å skryte av sine alternative budsjett, ender i et kaos av synsing og anarki. Verdien av handling synes å være spist opp av inflasjon eller ebola eller noe. Alle grinete gamle gubber vet at det blir faktisk ikke noen grøft før man begynner å grave!!!

«Å ta hånd i hanke»! «Spenn merra for kjerra»! Her kan du strø om deg med «gammeldagse» ord og uttrykk. Bare pass på at du går klar av uttrykk man bruker i dagens tale. «Hånd i hanke» og «hånd i hanske». Du vet selvsagt forskjellen?? Ikke??! Hm, skuffende. Hvor gammel er du egentlig? Dette er ikke en barnebok!

Som en grinete gammel gubbe har man lov til å ytre seg om det meste. NEGATIVT. Hvis kvalifikasjonene som kreves for å bli en folkevalgt politiker er et uferdig studium i samfunnsvitenskapelig fag, spredt skjeggvekst, i tillegg til evnen å entre et podium med kroppsspråk som tyder på kraftig utviklet eksem under armene og sterkt fremskreden kusma nedentil. Ja, da - da må man umiddelbart gi forskningen midler til å bekjempe kusma og eksem, samt å øke skjeggveksten til politikere!! (Fortrinnsvis mannlige da). Universitetene må umiddelbart slutte å tilby ufullendte studier.

«Negativt» er som du har forstått stikkordet. Greier du ikke å si noe negativt må du vurdere å holde munn. Og selvsagt har du en bedre løsning på det meste. Det er tross alt du som sitter med livserfaringen her.

Man hører selvsagt ikke åpenlyst til blant de som fremstår som grinete og negative, men det er viktig at man bruker retten til å pakke sine små ytringer inn i lettkledde bekymringer.

Du skal aldri, aldri innrømme at du er negativ og tverr. For omgivelsene påberoper du deg selvsagt å være velmenende og bekymret for ve eller vel.

Det var mere orden på sakene før i tiden. Riktignok røkte de på fjernsynssendingene, men det var i svart/hvitt, og de snakket i alle fall en om gangen i blant og omtalte hverandre i en høflig «De-form». Så nedsatte de en og annen slags komite og de har arbeidet så godt at de fortsatt ikke har fått konkludert nevneverdig på sine mandat. Alternativt ble konklusjonen så entydig at man nedsatte nye komiteer for å bidra til en bedre tåkelegging. Tåkelegging kan vi, og en god tåkelegging kan som kjent flytte flyplasser.

Gamle dager. Det var tider. Det var Tiden med stor T. Ja, gjerne med store bokstaver:
TIDEN! Det som ikke var «Gamle dager», det er ikke verdt å nevne.
«Gamle dager» kan benyttes i enhver sammenligning. I «gamle dager» vil du alltid finne noe bedre å sammenligne med. «Gamle dager» var før internett, før facebook (uttal det gjerne fasebokk for å markere hvor nedsettende du syns det er bare å snakke om dette), før wifi (utales viffi) eller før bilen var «alle manns eie». Her kan du grave fram i det uendelige. Og merk deg at det verste fra «gamle dager» nå gjerne kan trekkes fram som det beste, og i alle fall bedre enn alt av dagens fjas og tøv. Selvsagt husker du hvorfor Oslos hovedflyplass endte på Gardermoen.

Forskning viser at vi ikke tåler så mye alkohol som vi tror. Det har man da erfart mange ganger uten at dette er publisert som noe forskningsresultat. Grinete gamle gubber fester ikke, men påberoper seg retten til heller å delta i ukontrollerte feltstudier i forskningens navn. Hvor mye må man drikke før man slutter å prate meningsløst og usammenhengende?

Forskere! Pøh! Du vet hva du skal mene om dagens forskere. Du skal ikke lete lenge for å finne de mest meningsløse forskningsresultatene. Tenk at samfunnet faktisk betaler noen for å sitte og finne ut det vi grinete gamle gubber vet – ja, rett og slett – er selvfølgeligheter. Bare les litt på dette internettet så finner du nok av eksempler. Du bare skriver deg inn på internetten dobbelt-v dobbelt-v dobbelt-v punktum forskning punktum no. Jeg sier ikke mer. I hvert fall ikke nå. Eller her.

Humoren var bedre før. «Vet dere hvor jentene har det mest krøllete håret?» Kunne en spørre på slutten av en bordtale. Tausheten ble pinlig, helt til svaret «i Afrika» sørget for en befriende latter. Det var jo selvsagt, hva man nå engang egentlig hadde tenkt. Om dagens komikere skulle stille samme spørsmålet er jeg redd for at svaret ville være adskillig nærmere enn Afrika, og sannsynligvis der vi trodde der vi satt med vår forlegenhet i halsen.

Dette avsnittet tar jeg for gitt at du forstår uten tolkning eller forklaring. Du er da ikke helt idiot? Nei da, du behøver ikke å svare. Jeg vet.
At en eller annen «gjøk» prater babyspråk med pipestemme og uten poeng kan da umulig være i nærheten å kunne kalles humor. Ikke om de legger inn noen obskøne ord eller f-ord heller. Nei, humor!!! Tenk bare på Einar Rose, Leif Juster, Wesenlund, Heide-Steen. Du husker vel Justers legendariske: «Strip tease på Rosekjeller’n. Da lo folk, da». Kanskje jeg utdyper dette mer senere. Jeg forstår at du ikke tok poenget så enkelt allikevel…

I dag er det slik at man skal lære det meste på skolen. I unge år, da jeg søkte meg ny jobb fikk jeg en måneds «overlapp» sammen med min forgjenger før jeg måtte stå på egne ben. Han kom aller nådigst innom kontoret i noen minutter en av de siste dagene før han gikk av med pensjon. (Gudene må vite hvor han hadde vært før). Han forkynte da følgende lærdom: «Du skal alltid huske at det er forskjell på en gammel gris – og en fin gammel gris». Dette var rikelig informasjon til å klare seg gjennom arbeidslivets utfordringer. Betydningen blitt mer og mer klar med årene.

Du og jeg og ethvert oppegående menneske i vår alder forstår at tyngdekraften virker nedover. Har du plantet de nye penskoene i en kuruke på vei til bryllup eller begravelse, ja, da er du kvalifisert til å prate dritt. Erfaring er det som teller. Om du kan regne tredjegrads ligninger så hjelper ikke det deg det spøtt om du skal tømme en utedass på andre siden av en islagt skråning.

Du skal vite at det å framstå som en grinete gammel gubbe er mer enn en livsstil. Det er mer enn et kall. Det er mer enn en forpliktelse.
Dette er en oppgave du må leve deg inn i fram til slekt og venner stapper deg ned i en hvit boks og spar deg ned.

Husk at du har en kropp fra det forrige århundre, ja faktisk fra forrige år tusen. Du skal aldri glemme, så inderlig vel, all den kunnskap og viten din historiske kropp og hjernebark besitter, og la dette aldri ramme deg selv. Vi må som dagens ungdom kanskje ville sagt det; oppgradere harddiskene våre som best vi kan med programvare som kan krasje et hvert nettverk.
Rett og slett: Stram til kingboltene og spam, for pokker!

Uansett: Verre enn nå har det aldri vært, og slik har det vært bestandig!

Forsto du ikke dette? Les mer her


Del en historie

Har du en historie, bilder eller lignende fra perioden 1960-1999 som passer med innholdet på disse sidene? Bruk gjerne koblingen under.

ADVARSEL:

Dette WEB-området inneholder en blanding av fakta og dårlig humor. Om du ikke så dette ved første blikk - gå tilbake til start ved å klikke her: