Liv & Oppvekst

Ordtak og ungdomstid

Har du hørt om noen som er trøtt som en strømpe? Eller trøtt som en dupp i det siste?
Våre ordtak er i ferd med å dø ut. Det er ikke noen som hopper etter Wirkola lenger. Ingen som tar to indre og vekk me’n heller. Dagens unge vet ikke engang hvem Wirkola var. Eller «Kupper’n». Når hørte du sist om en som var sint som en tyrker? Nei, nå har de fleste så gode tenner at de ikke «legg i frå seg gebbisset og går ut og sløss» heller.

Les mer


Den gangen da...

Overlevelse mot alle odds

Vi har – i motsetning til hva forskning, byråkratiske lovgivere og andre eksperter kunne spådd – overlevd «vår tids» uvitenhet, tankeløshet og dårskap. Dette har ikke skadet oss mer enn at vi fritt kan bruke våre eventuelle skavanker og mentalskader...

Les mer

Vi var mer fattige enn i dag

Jo da, vi hadde mat på bordet, og vel så det som regel. Vi hadde til og med dessert. Nå var nok tallerkenene mindre og vi hadde ikke biff på torsdager. Ikke på noen andre dager heller for den saks skyld. Biff var noe som vi fant ut av når vi kom opp i ungdomsårene.

Les mer


Vennskap

Vi som i hovedsak omtales, der vi omtales i denne teksten, altså der teksten ikke omtaler noe annet enn oss, ble kjent i en periode fra ti-tolv-tretten til sytten-atten års alder. Vi har en felles fortid som naboer, messingblåsere, treningskamerater, skolekamerater, rabagaster, bandmusikere og utforskere av utelivet, nattlivet, forskning på alkoholens påvirkning på kropp og sinn, og livet forøvrig. Det nærmer seg dermed at noen av oss har kjent hverandre i et halvt århundre, og det utrolige er at vi har greid å holde kontakten i alle disse årene.

Les mer


En hyldest til mine venner som har gjennomlevd barndom og ungdomsår sammen - og som fortsatt holder ut

Jan, Ronny og Roger – en troika fra Ammerudsletta borettslag

Jan, Ronny og jeg vokste opp i det samme borettslaget. Ammerudsletta Borettslag A/L. Alle flyttet vi inn da borettslaget var nytt. Rundt nitten seksti, etter hvert som blokkene ble ferdige.
Det var selvsagt 60-, og kanskje også 70-tallet, som var tiden. Tiden - og da gjerne med stor bokstav. Tiden! Vår tid, urfolkets tid, vi som vokste opp med tre visere på uret...

Les mer

Nils og Roger – vestlandsfarere i toner og lyd

Nils og Roger møttes gjennom musikken. Første gang i sammenheng med oktetten «lumbago band» tror jeg, eller kanskje det var i forbindelse med et nisseorkester. I så fall var det nok i nærhet av juletid, siden det var på den tiden vi vanligvis spilte i nisseorkestre.
Høydepunkt blant begivenhetene i vår utforskertrang var turer til Nesbyen og omliggende landsbyer...

Les mer

Lasse og Roger – her kommer guttemusikken

En høstdag, eller kanskje det var en dag på våren, på en samspill-øvelse i guttemusikken var det i alle fall, og jeg satt der på «niern» (klasserom nummer 9) på Grorud skole og tutet i baryton-hornet – omtrent med de ferdigheter som en kunne forvente når øvelsestiden hjemme kunne måles i minutter, eller knapt nok det, og hatet til dette traktformede lange, krøllete treventilers blikkrøret som ukentlig måtte slepes mellom Grorud og Ammerud neppe kunne nå dypere i et sart barnesinn ble Lasse og tilhørende stol, bestående av finerplater og stålrør, geleidet inn på plassen ved siden av.

Les mer

Noe om Kjell – og kanskje Nils

I en sen nattetime kunne det godt skje at “mr K” slo seg løs med Milton Ager’s melodi og Jack Yellen’s tekst fra 1927.
(Klassikeren «Ain't She Sweet» ble også innspilt av The Beatles med John Lennon som ledesanger og Pete Best som trommeslager i juni 1961,og Tomas Drefvelin har skrevet en norsk tekst med tittelen «Hun er svett» som er utgitt på CD’en «Her om dagen i Lagunen» av Rex Rudi i 1999. Her er mye å forske på for den som vil).

Kjell hadde Opel Rekord. Den var neppe bedre enn bilene vi andre fartet rundt i, og en vinterdag vi skulle ut på tur sluttet varmeapparatet i Opelen å virke.

Les mer


Del en historie

Har du en historie, bilder eller lignende fra perioden 1960-1999 som passer med innholdet på disse sidene? Bruk gjerne koblingen under.

ADVARSEL:

Dette WEB-området inneholder en blanding av fakta og dårlig humor. Om du ikke så dette ved første blikk - gå tilbake til start ved å klikke her: